Άννα Στρούμπου: “Η άρση βαρών είναι το άθλημα των δυνατών”

 

Συνέντευξη στον Κώστα Παππά

Μια ενδιαφέρουσα συνομιλία η κυρία Στρούμπου που μίλησε για το παρόν και το μέλλον της άρσης βαρών, καθώς και για τους σημαντικούς σταθμούς στην αξιόλογη και σημαντική αθλητική της καριέρα.

– Κυρία Στρούμπου βρίσκεστε στη θέση της Αντιπροέδρου της ΕΟΑΒ σε ένα άθλημα που τιμήσατε στο παρελθόν. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η θέση στα διοικητικά της άρσης βαρών ;

H θέση αυτή είναι τιμητική και την θεωρώ ως επιβράβευση των όσων προσφέραμε μέχρι σήμερα στην άρση βαρων. Είμαι από τις πρώτες γυναίκες στην άρση βαρών που κυριολεκτικά εισβάλαμε στον ανδροκρατούμενο μέχρι τότε χώρο της άρσης βαρών, δείξαμε ότι μπορούμε και διεκδικήσαμε όλα αυτά που σήμερα φαίνονται αυτονόητα στους σημερινούς αθλητές και αθλήτριες. Αγάπησα και αγαπώ πολύ τον αθλητισμό και το άθλημα αυτό και η θέση της Αντιπροέδρου που μου δόθηκε, αρχικά με συγκίνησε πολύ και με γέμισε δύναμη να προσφέρω περισσότερα στο άθλημά μου και στην Ομοσπονδία που με ανέδειξε.

– Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να πρωταγωνιστήσει σε ένα άθλημα στο οποίο οι περισσότεροι το συνδυάζουν με τη δύναμη; Στα στερεότυπα της κοινωνίας μας η  σωματική δύναμη είναι κυρίως ένα αντρικό χαρακτηριστικό. Ποιά είναι η άποψή σας για αυτή την αντίληψη;

H γυναίκα κατά τα προϊστορικά χρόνια ήταν εξίσου δυνατή με τον άνδρα. Ψυχικά δε θεωρείται δυνατότερη διότι η φύση την έχει προικίσει με μεγάλη ψυχική δύναμη αφού πρέπει να προστατέψει τα μικρά της .

Παραδοσιακά κάποιες ανδροκρατούμενες κοινωνίες ανα τον κόσμο της ανέθεσαν ρόλους οι οποίοι την μετέτρεψαν στο λεγόμενο  «αδύναμο φύλο». Αυτό έγινε ένα στερεότυπο που σήμερα αποδεικνύεται λανθασμένο. Όπως όλοι ξέρουμε οι αρχαίες Σπαρτιάτισσες γυμναζόντουσαν το ίδιο καλά με τους άνδρες. Σε πολλά μέρη της γης, οι γυναίκες πολεμούσαν και να μην αναφέρουμε τις αρχαίες Αμαζόνες τις οποίες τις θαύμαζε όλος ο Αρχαίος Κόσμος, ενώ ταυτόχρονα την βασίλισσα τους την Ιππολύτη την αγάπησε ο μεγαλύτερος ήρωας ο Αχιλλέας. Αυτό δείχνει ότι η γυναίκεια μυϊκή και πολεμική χάρη δεν αντικρουόταν σε καμία περίπτωση με την γυναικεια ομορφια και χαρη. Σε πολλές χώρες της Γης σήμερα οι γυναίκες στρατεύονται και καλούνται να βοηθήσουν στην άμυνα της Πατρίδας εξίσου με τους άνδρες.

Έτσι λοιπόν κάνοντας και μια γρήγορη αναδρομή σε αθλήτριες στο άθλημα της άρσης βαρών, βλέπει κάνεις ότι ούτε η θηλυκότητα χάνεται, αντίθετα το σώμα είναι όμορφο σφιχτό, ευθυτενές και περήφανο. Το πρότυπο της γυναικείας  ομορφιάς εξελίσσεται σε ένα όμορφο λυγερό δυνατό ον, κάτι σαν μια περήφανη, δυνατή λέαινα, έτσι το βλέπω εγώ. Μια δυνατή γυναίκα μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο σωματικά αλλα και ψυχικά τον σύντροφό της στο μακρύ παιχνίδι της ζωής.

– Ποια θεωρείται οτι είναι οι σημαντικοί σταθμοί στην δική σας αθλητική καριέρα;

Oι σταθμοί μου στην Αθλητική μου καριέρα είναι η κατάκτηση πέντε χρυσών μεταλλίων στα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Γυναικών  του 1993 στη Βαλένσια με τρία Πανευρωπαϊκά ρεκορ και 1995 στην Μπερσεβα του Ισραηλ στην κατηγορια των 50 κιλων, και η κατακτηση της τριτης θεσης στο Παγκοσμιο Πρωταθλημα μέσα στην Κωνσταντινούπολη με παγκόσμιο ρεκόρ εν μέσω μεγάλης αντίδρασης και αδικίας  κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Γενικά όμως στην αθλητική μου καριέρα είχα την τύχη να γνωρίσω σημαντικούς προπονητές και γυμναστές αρχικά την Ηρά τη Σύλλα (κόρη του επτά φορές Βαλκανιονίκη του Δίσκου Νίκου Σύλλα), που με μύησε στον αθλητισμό και τον προπονητή μου του στίβου κ. Γιάννη Κουτούζη, οι οποίοι με έκαναν να αγαπήσω βαθιά τον αθλητισμό, μου έδωσαν γερές βάσεις να μην τραυματίζομαι , ενώ με βοήθησαν με τον τρόπο τους να μπορώ και να προσφέρω, διότι το σημαντικό στον αθλητισμό δεν είναι μόνο οι επιδόσεις και τα μετάλλια, αλλά και η μετέπειτα προσφορά στην κοινωνία και στους επόμενους αθλητές και όχι μονο πρωταθλητές. Έτσι ένας σημαντικός ακόμα σταθμός στην αθλητική μου καριέρα ήταν η γνωριμία μου με έναν πολύ δυνατό και δραστήριο άνθρωπο, άνθρωπο με όνειρα και στόχους,  τη Βούλα Ζυγούρη, Ολυμπιονίκη της πάλης (2004) και Πρόεδρο του Συλλόγου Ολυμπιονικών, με την οποία φτιάξαμε το Σύλλογο μας τον Φιλαθλητικό ΑΣ,  και έτσι μπορούμε και μεταλαμπαδεύουμε και εμείς σε άλλα παιδιά τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας.

– Πριν  λίγες μέρες , από 15 έως 17 Δεκεμβρίου , πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών. Τι σχόλιο έχετε να κάνετε γι αυτό;

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο Λιτόχωρο είχε την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συμμετοχή αθλητών. Η ΕΟΑΒ μπορεί μετά από πολύ προσεκτική διαχείριση των οικονομικών της και από προσφορά του Δήμου Δίου-Ολύμπου και της Περιφέρειας και του Ιδρύματος ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ , να προσφέρει δωρεάν μετακινήσεις, διαμονές και διατροφή για όλους του αθλητές και προπονητές  που θα συμμετάσχουν.

Θεωρώ ότι αυτό που πετυχαίνουμε σιγά – σιγά με τέτοιου είδους Πρωταθλήματα είναι κατ’  αρχήν η προβολή του αθλήματος, της ομορφιάς του, αλλά και το « άνοιγμά» του στην ελληνική κοινωνία. Η άρση βαρών είναι το άθλημα των δυνατών, το κατεξοχήν άθλημα των δυνατών. Δεν μπορεί να υποκατασταθεί με κανένα άλλο, ενώ η τέλεια γνώση της τεχνικής του προστατεύει και ενδυναμώνει πραγματικά έναν αθλητή, εκμηδενίζοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα τραυματισμού. Στο μεγάλο υπερμοντέρνο, σύγχρονο γυμναστήριο του Δήμου Κατερίνης, μας δίνεται η δυνατότητα της «όπως αρμόζει» σε αυτό το Ολυμπιακό άθλημα, επάξιας προβολής του.

Και να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου, όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό. Αρχικά το Δήμο και την Περιφέρεια Κατερίνης, τον Δήμαρχο που δεν είπε ποτέ όχι σε ότι του ζητήσαμε, το Ίδρυμα Πύρρος Δήμας , αλλά και όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας, ΔΣ , υπάλληλοι, αθλητές και προπονητές. Θεωρώ ότι η Άρση βαρών κάνει βήματα ανόδου, και σε αυτό το Πρωτάθλημα θα τα δούμε και θα τα αναγνωρίσουμε. Η συμμετοχή νέων αθλητών και αθλητριών είναι μεγάλη και .οι επιδόσεις σε ανοδική πορεία. Οι φιλοδοξίες μας λοιπόν είναι η προβολή του αθλήματος και η δημιουργία νέων αθλητών που θα πλαισιώσουν επάξια τις νέες μας Εθνικές ομάδες και θα τους ξαναδούμε το ερχόμενο καλοκαίρι στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων Κορασίδων στη Θεσσαλονίκη.

– Οι Έλληνες ταυτίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες με την άρση βαρών λόγω   των εντυπωσιακών  επιδόσεων  των αθλητών μας  στους Ολυμπιακούς αγώνες, εκεί όπου ο Πύρρος Δήμας και οι άλλοι σπουδαίοι αθλητές μας σήκωσαν την Ελλάδα ψηλά. Μπορούμε να περιμένουμε ανάλογες επιτυχίες στο κοντινό μέλλον;

Όπως προ είπα, ο στόχος και το όνειρο μας είναι να φτιάξουμε ομάδες άρσης βαρών όλων των ηλικιών που να εκπροσωπούν επάξια και περήφανα τις παλαιότερες ομάδες μας που πρωταγωνιστούσαν σε άνδρες και γυναίκες σε Πανευρωπαϊκά, Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήδη έχουμε μεγάλους αθλητές, όπως τη Μαρία Στρατουδάκη 15 χρονών σήμερα που είναι Πρωταθλήτρια Ευρώπης Κορασίδων με Πανευρωπαϊκά ρεκόρ, Πρωταθλήτρια χάλκινη νεανίδων – μια κατηγορία ηλικιακή πάνω από αυτήν –  τον Κωνσταντίνο Λαμπρίδη 19 χρονών, χρυσό Πρωταθλητή Παίδων. Έχουμε άλλους αξιόλογους αθλητές και αθλήτριες μέσα στις οκτάδες της Ευρώπης. Ο στόχος μας είναι να ανεβαίνουν κάθε χρόνο στην κατάταξη , ώστε να μπορούμε μέσα στην επόμενη τετραετία να πλαισιώσουμε τους Πρωταθλητές μας και με ενθουσιασμό να εκπροσωπούμε την χώρα μας.

Η οικονομική κατάσταση δεν είναι όπως τα χρονιά που ήμασταν εμείς αθλητές. Η κρατική επιχορήγηση δεν φτάνει πλέον και καλούμαστε να βρούμε ένα μοντέλο ιδιωτικής ανάπτυξης και ευρέσεως χορηγών που μας δυσκολεύει γιατί το άθλημα μας σε γενικές γραμμές αποτελείται από παιδιά και οικογένειες που κατάγονται από πιο λαϊκά στρώματα. Οι σύλλογοι μας δεν παίρνουν χρήματα από τους αθλητές. Στις περισσότερες περιπτώσεις καλούμαστε να βοηθήσουμε εθελοντικά και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει η Πολιτεία να το δει. Είμαστε ένα άθλημα που δεν είναι τόσο δημοφιλές, και ένας λόγος γι αυτό είναι ότι είναι δύσκολο, και απαιτεί συγκεκριμένο σωματότυπο. Έτσι λοιπόν η απάντηση μου είναι ότι η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει αθλήματα πιο εξειδικευμένα όπως η άρση βαρών,  τότε μαζί με τη δίκη μας στήριξη θα πάμε ακόμα καλύτερα και η άρση βαρών θα φτάσει πάλι στην κορυφή.

– Κυρία Στρουμπου ποια είναι η δική σας αποτίμηση για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών που διεξήχθη στο Λιτόχωρο;

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών Γυναικών , Νέων Ανδρών, Νέων Γυναικών στο Λιτόχωρο 15-17 Δεκεμβρίου, στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία κατά γενική ομολογία. Η διοργάνωση ήταν άρτια, έγιναν πολλά Πανελλήνια ρεκόρ, μεταξύ των οποίων και Πανευρωπαϊκά από την Μαρία Στρατουδάκη, η οποία είναι σήμερα από τις περισσότερο υποσχόμενες νέες αθλήτριες στην Ελλάδα. Να προσθέσουμε ότι όλα τα έξοδα διαμονής, διατροφής αλλά και μετακινήσεις των ομάδων τα ανέλαβε εξ ολοκλήρου η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών και οι χορηγοί της. Ο Δήμος Κατερίνης και η Περιφέρεια Πιερίας καθώς και το Ίδρυμα « Πύρρος Δήμας» συνεισέφεραν τα μέγιστα στο να αντιμετωπισθούν οι οποίες δυσκολίες συναντήθηκαν καθημερινά αλλά και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το ευχάριστο ήταν ότι ο λαός της Κατερίνης αγκάλιασε πολύ ζεστασιά την διοργάνωση και παρακολούθησε στενά από κοντά τους αγώνες, ενώ μέσω του live streaming δόθηκε η ευκαιρία σε όλη την Ελλάδα να έρθει κοντά στο άθλημά μας, το κατ’ εξοχήν το άθλημα των δυνατών και να θαυμάσουν προσπάθειες που δείχνουν το μεγαλείο της ανθρώπινης δύναμης, θέλησης και ευρωστίας. Προσωπικά εγώ σαν μέλος του ΔΣ και Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΟΑΒ αισθάνθηκα πολύ περήφανη για την ομαδική δουλειά της ΕΟΑΒ και των υπάλληλων που πραγματικά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για το άρτιο αυτό αποτέλεσμα. Δουλεύουμε ομαδικά υπό την καθοδήγηση της Πρόεδρου μας Θεανούς Ζαγκλιβέρη και την Προσωπικότητα του Πύρρου Δήμα και μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και η άνοδος της άρσης βαρών και αυτό το επιτυγχάνουμε με τη βοήθεια ο ένας του άλλου.

 

 

*** Το παρόν αποτελεί αναδημοσίευση από το ειδησιογραφικό ιστότοπο nofakenews    Το nofakenews, λίγες μέρες μετά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών φιλοξένισε συνεντεύξεις των μελών του Διοιλητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας άρσης Βαρών (ΕΟΑΒ), Α΄Αντιπρόεδρος του οποίου είναι η και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια άρσης βαρών και Ταμίας του Φιλαθλητικού ΑΣ κα. Άννα Στρούμπου.

 

 

Top