Παρουσίαση της πρώτης Αφής και Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Το μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου εμπλουτίστηκε με ένα μεγάλης ιστορικής σημασίας έκθεμα, την πρώτη Ολυμπιακή Δάδα του 1936. Το κειμήλιο αυτό, σύμβολο του Ολυμπιακού Κινήματος με οικουμενική απήχηση και σημασία, παραχωρήθηκε από την Ένωσης Αρμενίων Αθλητών – Χομενετμέν στο μουσείο, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της. Το Σωματείο έχει στην κατοχή του την δάδα έπειτα από την συμμετοχή δύο Αρμενίων Αθλητών του Χομενετμέν στη λαμπαδηδρομία του 1936.

Τον πλέον συμβολικό πυρσό παρέλαβε ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας από το Πρόεδρο της Ένωσης κ. Οβίκ Δερχοβακιμιάν.

Για την παραλαβή οργανώθηκε λαμπρή τελετή που περιελάμβανε συμβολική λαμπαδηδρομία από την Ιστορική Αφετηρία του Μαραθώνα έως το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου καθώς και παρουσίαση της πρώτης Αφής και Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας από την μεγάλη Ελληνίδα, Ολυμπιονίκη, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ) και Πρόεδρο του “Φιλαθλητικού” Α.Σ. κα Βούλα Ζυγούρη.

Η Πρόεδρός μας αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία που αφορούν την θεσμοθέτηση της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας, στην σημασία και τους συμβολισμούς της για το Ολυμπιακό κίνημα, στις λεπτομέρειες κατασκευής του πρώτου πυρσού και παρουσίασε ιστορικό φωτογραφικό υλικό από το ελληνικό και διεθνές τμήμα της πρώτης διαδρομής.

Την εκδήλωση, που διοργανώθηκε άρτια από την διευθύντρια του μουσείου κα. Σπανού, τίμησαν με τη παρουσία τους μεταξύ άλλων οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ευάγγελος Κυπαρίσσης,  Χρήστος Στάμος, Γιάννης Μπούσουλας. Ο Πρόεδρος  της ΚΕΔΜΑ κος  Μανώλης Γεωργάτος. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  κ,κ. Δημήτρης Μακρής, Γιώργος Ζορμπάς, Στέλιος Γεραμάνης. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαραθώνα κος Κώστας Λάσκος.

Οι Πρόεδροι των συλλόγων “Τελμησσού” και “Μάχη Μαραθώνα” κ.κ. Βλάσης Καραβασίλης και Παναγιώτης Γκιάλπης, η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια άρσης βαρών και Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (ΕΟΑΒ) και Ταμίας του “Φιλαθλητικού” Α.Σ. κα. Άννα Στρούμπου και πλήθος κόσμου.

Εκ μέρους των δωρητών ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ένωσης Αρμενίων Αθλητών και Προσκόπων Χομενετμέν Ελλάδος, κ. Κεβόρκ Μπογοσιάν χαιρέτησε την τελετή με μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του συλλόγου.

 

Top