Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Βγάλε “Νοκ Άουτ” το κάπνισμα!

Ο Φιλαθλητικός Αθλητικός Σύλλογος  σε συνεργασία και με άλλους επιστημονικούς και αθλητικούς φορείς και προσωπικότητες οργανώνει ενημερωτικές δράσεις για τα προβλήματα που δημιουργεί το τσιγάρο στην υγεία μας.

Σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχει για άλλη μια χρονιά ενεργά στις ενημερωτικές δράσεις για την 31η Μαΐου, που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας, έθεσε υπό την αιγίδα του το βιβλίο “8 Λόγοι για να κόψεις το Κάπνισμα” και υιοθέτησε το σύνθημα: “βγάλε νοκ άουτ το κάπνισμα – κάνε μας υπερήφανους». Το βιβλίο προσφέρεται δωρεάν σε στοχευμένες εκδηλώσεις όλο το χρόνο με σκοπό να ενημερώσει το ευρύ κοινό για τις θανατηφόρες συνέπειες της καπνιστικής έξης, ενώ, παράλληλα, με τη διάδοση των αντικαπνιστικών μηνυμάτων ευελπιστεί στην ευαισθητοποίηση των καπνιστών ως προς τις μεθόδους διακοπής και την αποδέσμευση τους από την νικοτίνη.

Σκιαγραφεί το κάπνισμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Όχι μόνο μέσα από τα μάτια γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων αλλά και στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, το θέατρο, την μουσική και τη νομοθεσία. Ανάμεσα στους συγγραφείς, η Πρόεδρος του Συλλόγου μας, Ολυμπιονίκης της πάλης Βούλα Ζυγούρη, από την σκοπιά της καθηγήτριας φυσικής αγωγής παρουσιάζει τον “ισχυρότερο σύμμαχο στην διακοπή του καπνίσματος”: την άσκηση! Αναλύει τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδανικό υποκατάστατο της νικοτίνης. Δίνει επίσης πρακτικές οδηγίες για την ένταση, την διάρκεια, την συχνότητα της άσκηση ώστε να την προσανατολίσουμε σωστά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Οι συγγραφείς: Άννα Γιαννάκου – Πάσχου (Νοσηλεύτρια – Αντιδήμαρχος Πρόνοιας Δήμου Καλλιθέας), Κωνσταντία Παπαλλά (Ογκολόγος – Ακτινοθεραπεύτρια – Διευθύντρια ΑΟΝΑ), Μαρία Αγραπίδου (Οδοντίατρος – Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων ΟΣΠ, Πρόεδρος Επιστημονικού Περιοδικού ΟΣΠ και μέλος του Συλλόγου μας), Αθανασία Σκουρτανιώτη (Φιλόλογος- Νηπιαγωγός, Προϊστάμενη Διεύθυνσης Παιδικής Αγωγής Δήμου Καλλιθέας), Βούλα Ζυγούρη (Ολυμπιονίκης πάλης – Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών), Μαρία Στρατηγού (Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω – Διαμεσολαβήτρια), Dr. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος MSc (Πλαστικός Χειρουργός) και Θωμάς Πανδής (Ηθοποιός), παρουσίασαν όλοι μαζί το βιβλίο στις εγκαταστάσεις του Σωματείου Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής ΑμεΑ “Παναγία Ευαγγελίστρια” τοποθεσία: «Επικάλυψη του Ποταμού Ιλισού» (Φιλαρέτου και Παναγή Τσαλδάρη) στην Καλλιθέα την Δευτέρα 6/6/2022 και ώρα 19:30 παρουσία των βουλευτών Τάσου Γαϊτάνη και Γιάννη Καλλιάνου, του Γεν. Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων κ. Δημητρίου Στεφανίδη και πλήθος κόσμου.

 

Κατά την παρουσίαση η κα. Ζυγούρη τόνισε: «Υπολογίζεται ότι κάθε τσιγάρο αφαιρεί 8 ως 11 λεπτά από τη ζωή ενός ανθρώπου και ένας μέσος καπνιστής καταναλώνει περίπου είκοσι τσιγάρα. Η άσκηση είναι ένα αποτελεσματικότατο και χωρίς καμία παρενέργεια μέσο που μπορεί να πάρει την θέση της νικοτίνης στη ζωή του καπνιστή, να αναβαθμίσει την ποιότητά της και να την παρατείνει. Όποιος αφιερώσει στην άσκηση ελάχιστο ουσιαστικά χρόνο, όσο χρόνο θα του αφαιρέσουν τα τρία πρώτα τσιγάρα της ημέρας του, με βεβαιότητα θα βοηθήσεις τον εαυτό του να απαλλαγεί οριστικά από το κάπνισμα “μια ώρα νωρίτερα”!»

Εκτός από, τον Φιλαθλητικό Α.Σ. το βιβλίο έθεσαν υπό την αιγίδα τους οι: Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς, Εθνικό Συμβούλιο Ελλάδος Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO, Κέντρο Μελετών και Σπουδών Ιωάννης Καποδίστριας.

 

 

 

Top